Macrofotografering – budgetversionen

2012/03/06 - 2 minutes read

Igår satt jag i soffan och hade precis ätit upp de sista chipsen i ett rör med Pringles. I brist på bra TV-program och pigg som en lärka funderade jag på om det fanns något kul att göra med en tom pringlesburk. Google gav mig ett gäng träffar varav den ena innehöll den här videon med en instruktion på hur man bygger ett macroobjektiv.

Sagt och gjort, mitt kall för kvällen var att bygga ett sådant objektiv och ta lite schyssta foton.

I instruktionsvideon använder de sig enbart av hus, lock, burk och ett fast objektiv. Min version är lite enklare, inkluderar två objektiv och medför att man kan använda autofokus. Kanske inte blir riktigt lika nära men jämfört med de foton som han visar upp i videon tycker jag nog att mina duger rätt bra. Den enkla varianten går alltså ut på att kapa botten på burken och sedan fästa det fasta objektivet i ena ändan. Därefter är det bara att trä på burken på zoomobjektivet som redan sitter på kameran på maximal inzoomning. I mitt fall passade det som handen i handsken.

Det enda man behöver tänka på är att öppna upp bländaröppningen ordentligt. På Nikons objektiv sitter det en liten fjädrad spak på objektivet som jag tejpade fast. Därefter var det bara att börja fotografera. Till skillnad från hur han gör i videon ovan så kunde jag använda mig av autofokus, något som verkligen underlättade.

 

 

Tags: , , , , , , , ,