Macrofotografering budgetstyle 2

2012/11/04 - 2 minutes read

Här kommer ett nytt inlägg om macrofotografering och hur du kan komma billigt undan men ändå ta riktigt schyssta macrobilder. Förra gången var det pringles-rör som gällde men om man bara spenderar ett par-tre hundringar kan man verkligen få grymma resultat.

Förutom att det rent av är enklare att jobba med riktiga prylar får du bättre bilder om du kan belysa objektet med en ringblixt.

Det här behöver du

Förutom din kamera och ett zoom-objektiv behöver du:

  • Macro/mellanringar (ca 60kr + frakt på Tradera)
  • Ringblixt (ca 350kr + frakt på Tradera)
  • gummibit/suddgummi

 

 

 

 

 

 

Montera

Bländaren på mitt objektiv kan inte styras om den inte är kopplad till kameran. När objektivet inte är kopplat till kameran fjädrar den tillbaka till minsta bländaren vilket inte är optimalt när man tar macrobilder, vi vill ju ha in så mycket ljus som möjligt. Om du har ett sånt här objektiv behöver du något (en gummibit eller dylikt) för att hålla bländaren öppen. Dra bländar-spaken åt sidan och pilla in något av passande storlek så att bländaren inte fjädrar tillbaka. OBS! var uppmärksam så att du inte använder något som kan skada objektivet eller för små gummibitar som kan åka in i objektivet, det blir svårt att få ut dem. Montera sedan objektivet på mellanringarna och därefter hela kitet på kameran. Sist tar du på ringblixten och voila!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografera

Det finns mellanringar som kan kopplas till kamerans kontakter vilket i sin tur gör att du kan använda autofokus men de kostar därefter också. Med den här typen av billiga mellanringar måste man fokusera manuellt. Point, focus, take a breath and shoot!

Här är några macrobilder som jag tog på fri hand.

Tags: , , , , , ,