Borgmästarekajen i 0,46 Gpix

2012/07/10 - 3 minutes read

Om du inte har sett någon av de extremt häftiga Gigapixel-bilderna som finns där ute så är det dags nu. Paris i 26 GpixBudapest i 70Gpix och Shanghai i fantastiska 272 Gpix är riktigt häftiga.

Vad är en gigapixelbild?

En gigapixelbild består av tusentals bilder i någon form av normal storlek, typ 10 Megapixlar, som satts ihop till en enda gigantisk bild. Megapixel används ofta för att beskriva hur stora bilder en kamera kan ta och namnet Gigapixel är helt enkelt modell större.

Varför Gigapixel?

Svaret är lika enkelt som häftigt. Tänk dig en bild på en hel stad där du, inte bara kan se staden som helhet utan även zooma in och se regplåten på en bil som står parkerad 1 kilometer från platsen där fotot är taget – allt i en och samma bild.

Tekniken

Om man ser staden (eller vad det nu är man ska fotografera) som ett enda stort rutnät och fotograferar varje ruta för sig med full zoom så får man ut X antal skarpa inzoomningar av vad som ska bli en större bild. När du sedan sätter ihop alla bilderna kan du zooma ut och skåda en vacker stad eller zooma in och se otroliga detaljer.

För att ta bra gigapixelbilder behöver man en anordning som kan vrida runt kameran och täcka av det området som du vill fotografera helt automatiskt. Börja någonstans, förslagsvis högst upp till vänster, och beta dig igenom hela området med ca 20% överlappning på varje foto. Full zoom för att få in så mycket detaljer som möjligt och sen är det bara att köra. Vill man göra det på fri hand använder man ett stativ och sköter vridandet och tippandet själv. Resultatet, som du kan se längre ned, blir dock inte lika bra men ändå rätt häftigt.

Min “Gigapixel” bild

Jag har inget objektiv som kan zooma sådär extremt mycket som man egentligen skulle behöva för att få till en riktig gigapixelbild. För att lyckas med att få till 1 gigapixel skulle jag ha behövt ta väldigt många bilder och det hade jag gärna gjort. Men går det inte att zooma mer så går det inte och jag kunde täcka av Borgmästarekajen med bara 90 bilder.

Här är Borgmästarekajen i 0,46 gigapixlar. Det är lite skakigt i vissa delar, det blev inte hundra med överlappningen på något ställe och det är lite amatörmässigt men ack så roligt!

Klicka på bilden och använd därefter knapparna för att zooma in, dra med musen för att flytta runt.

Tags: , , , , ,