Time Lapse

2012/05/14 - 2 minutes read

Det har inte blivit mycket fotograferande senaste tiden. Jag var på mässa i Stockholm med jobbet förra veckan och kameran fick ligga kvar hemma. Däremot tänkte jag tipsa om en app som jag hittade, en app för att enkelt göra time lapse filmer.

Vad är time lapse?

En time lapse film är en film som består av en massa foton, tagna med ett visst intervall. Alla dessa foton spelas sedan upp precis som en film, det vill säga ca 25 bilder per sekund, och resultatet blir en snabbspolad film som kan göra även den tråkigaste händelsen rolig.

Quick Lapse

Jag tänkte tipsa om Quick Lapse som finns att hämta hem gratis i App Store. Man får dock köpa till en uppgradering inuti appen för att kunna spela in så långa filmer man vill.

Man ställer in hur långt intervall man vill ha mellan bilderna (Timelapse interval), hur filmen sedan ska spelas upp (Frames per second) och hur bra kvalitet man vill ha på sin färdiga film. Sedan är det bara att sätta upp kameran och spela in.

Intervallet styr alltså hur lång tid det ska gå mellan varje bild och ju större förändringar som sker i den händelse du ska filma, desto kortare intervall bör du ha.

Ska du filma en händelse som går relativt snabbt, exempelvis när du sätter upp ett tält, så sker det förändringar i bilden hela tiden och då vill man få med så mycket som möjligt. Använd ett kort intervall.

Om du filmar en händelse som går långsamt och bilden förändras väldigt sakta, exempelvis en blomma som slår ut, bör du använda ett långt intervall.

Fantasin sätter gränserna och här är ett par filmer som jag spelade in när vi var på mässa i Stockholm.

 

Tags: , , , , ,