Skrållan

2013/01/08 - 2 minutes read

Idag har jag för ovanlighetens skull gjort en liten video. Min dotter kastade en docka i knät på mig tidigare idag. När jag tog tag i den och upptäckte att det fanns någon form av låda inuti kroppen tänkte jag att det kunde vara roligt för henne om dockan fungerade.

Sagt och gjort öppnade jag dockan och sedan luckan för att sätta i nya batterier. Jag hade aldrig kunnat ana att den här dockan var så gammal som den verkligen är. Innanför luckan finns plats för ett batteri samt… Jae, en “skivspelare” i miniformat.

För er som växt upp och kanske har ärvt leksaker med ändå relativt tidig teknologi kanske det inte är så märkvärdigt men jag är ju själv uppvuxen med allehanda kretskort, det här är stort! Jag visste inte ens att det var en jättekänd docka (Skrållan) och inte heller att den numera är Sveriges äldsta taldocka.

SkrållanJag stoppade i ett batteri och klämde på magen. Det rasslade till av motorn och sedan kom det karakteristiska skrapet innan en speedad röst började sjunga Bä Bä Vita lamm. Skivspelarens hastighet kan justeras steglöst och vad jag kunde utröna (utan att ta isär dockan helt) så spelas olika sektioner (fraser) av skivan upp när man lutar dockan på olika sätt. En häftig liten pryl och kul att den har överlevt, den började trots allt tillverkas 1966.

 

Tags: , , , , , ,