Porträttbilder med extern blixt och paraplyreflektor

2012/01/13 - 4 minutes read

Jag började mitt hobbyfotograferande med att fotografera porträttbilder så som de flesta andra gör. En extern blixt monterad på kameran och riktad i taket för att sprida ljuset så mycket som möjligt. Det blir bra bilder men många gånger känns det liksom inte riktigt rätt. Jag började experimentera och läsa på lite om studiofotografering och nu tänkte jag dela med mig av några tips.

 

 

Kolla på den här bilden. Den är väl helt okey i sig men jag tycker nog att den är lite mörk och att objektet liksom inte syns eller särskiljer sig från bakgrunden. Här har jag fotograferat min sambo med blixten monterad på kameran och riktad upp i taket för att sprida ljuset så mycket som möjligt. Oavsett hur väl man ställer in det så blir det bra men inte riktigt bra bilder, i alla fall enligt mig. För att det ska bli riktigt bra bilder vill jag att ljussättningen ska vara lite speciell eller att objektet “står ut” från fotot. Det kan man uppnå genom olika metoder, här är en utav dem.

 

Här har jag satt min externa blixt på ett stativ och använt en paraplyreflektor. Man riktar helt enkelt blixten FRÅN objektet och paraplyets insida MOT objektet. Självklart kan man även slå blixten GENOM paraplyet på objektet, syftet är detsamma – att sprida ljuset över objektet. Skillnaden på de två sätten är att om man riktar paraplyets insida mot objektet så får man en ljussättning som på något sätt omsluter objektet mer än om man slår igenom paraplyet. Detta syns mycket tydligare om man fotar ett helt fristående objekt.

Den här bilden är mer intressant och lättare för ögat att titta på . Objektet är upplyst och ser inte lika solbränd ut som ovan, detta för att vi får se de rätta färgerna. Håret blir mer levande och om man hade varit noga med riktning och kanske använt en reflektor (och om objektet hade haft ögonen mer öppna) hade man sett reflektioner i objektets ögon.

 

Det finns såklart en massa variationer på denna metod och man kan inkludera ytterligare en extern blixt, fler reflektorer, softbox mm. Det enklaste och mest effektiva att lägga till denna uppsättning är en liten reflektor. Ta en bit kartong och limma/tejpa på aluminiumfolie. Ställ/håll denna på motsatt sida från där blixten slår och fotografera. Vad som händer är att reflektorn speglar ljuset från den externa blixten och lättar upp de skuggor som uppstår på motsatta sidan. På det här fotot ser man klart och tydligt varifrån blixten slår men trots det är det inga skarpa skuggor på objektets vänstra sida.

Tags: , , , , , ,