Nero multi trigger

2012/06/22 - 4 minutes read

Att ha fotografering som hobby innebär, förutom att det är fruktansvärt kul, att man ständigt samlar på sig och suktar efter nya prylar.

Nero multo trigger är en sådan pryl som jag suktar efter just nu. Mackapärmojängen styr kameran eller den externa blixten med ljud eller ljus vilket innebär att man enkelt kan ta foton på blixtnedslag, ballonger som spricker och pistolkulor som viner genom luften.

Fotografera blixten

När jag ska fotografera blixtnedslag får jag ställa in kameran på lång slutare och liten bländare och sedan låta kameran stå och vänta på att det ska slå ned. För att bara kort förklara funktionen, för dig som inte är så insatt i begreppen och hur det fungerar; Man ställer alltså in liten bländare för att kameran inte ska ta in för mycket ljus från omgivningen. Om man gör det blir bilden troligtvis “bränd” eller alldeles för ljus. Samtidigt lämnar man slutaren öppen så att det ljuset som kan ta sig in genom den lilla bländaren faktiskt KAN ta sig igenom så att det blir en bild. Om man inte gör såhär så är det inte omöjligt men väldigt svårt att fånga blixtnedslag på bild eftersom att man inte hinner med att ta ett vanligt foto. Det kan fungera att ställa in kameran på att fotografera kontinuerligt och hoppas på det bästa men den metoden har jag inte experimenterat med.

Nero triggern kan aktivera kamerans slutare när den registrerar ljus. Verkar som att det bara är att ställa upp kameran och vänta på att det ska blixtra så sköts resten av sig självt.

Höghastighetsfoto

Ballonger som spricker, vattendroppar som “studsar” på vattenytan, pistolkulor som viner genom luften… Ja, denna typen av foton är extremt häftiga och något jag vill testa att fånga på bild men det krävs lite kunskap i el-scheman för att själv kunna bygga den apparat som krävs. Det man behöver är en pryl som aktiverar kamerans slutare eller en extern blixt när den registrerar ljud.

Eftersom att det alltid blir fördröjningar från det att prylen registrerat ljudet, skickat det till kameran och kameran har hunnit ta ett foto så blir det svårt att fånga de riktigt snabba händelserna som jag nämner ovan. Visst, man kan fånga ett krossat glas på studsen men en ballong som man petar hål på blir nästan omöjligt.

Metoden för att fånga det liknar den man använder för blixten. Mörker, lagom stor bländare och helt öppen slutare. Med en sån uppsättning kommer ett ljussken (och allt som lyses upp av ljusskenet) att fångas på bild. Allt man behöver nu är en extern blixt och som jag nämnde tidigare, en pryl som reagerar på ljud och aktiverar blixten. När allt är uppsatt behöver man bara peta hål på ballongen vilket kommer aktivera den ljudkänsliga prylen som smäller av blixten. Ljuset och allt som “syns” i ljusets sken kommer att fångas upp av kameran och vips så kan man fånga sånt här…

 

Om du vill ge dig på att bygga en egen trigger finns det en del guider att hitta, bland den här.

 

Tags: , , , ,