Mosaikbilder

2012/04/26 - 2 minutes read

För några år sedan hade Tv4 en liten reklamkampanj på de här stora annonstavlorna som finns läng vägarna. Det var en bild på en tjej i solglasögon men bilden var uppbyggd av typ 5-600 mindre bilder som en mosaik.

Jag jagade hemåt och letade upp ett program för att hantera sådana bilder (Mosaic Pictures 2.1) och började sätta ihop mina egna och nu, några år senare, är det dags att börja experimentera igen.

De här bilderna blir absolut bäst om man har riktigt många källbilder (små mosaik-bilder) att välja på. Dels för att urvalet ska vara så stort som möjligt men också för att man annars tvingas ha för många dubletter. Programmet testar sedan varje bild på varje plats i den slutgiltiga bilden och placerar dem där de passar bäst.

När jag för första gången provade att göra en mosaik hade jag fortfarande min gamla stationära dator som är ca 6 år gammal. Den är inte direkt kraftfull om man säger så. Vid ett tillfälle hade jag ca 10 000 källbilder som skulle läsas in (de var dock förminskade) och sedan renderas. Jag satte igång det på kvällen, gick till jobbet dagen efter och när jag kom hem på eftermiddagen var det klart. Ska väl tilläggas att den bilden var någonstans runt 25-30Mpix också.

Nu har jag en mer kraftfull dator och ett mycket snabbare program så den här bilden, som består av 2000 rutor och där jag använt ca 450 källbilder tog ca 2 minuter att göra. Ju fler källbilder, desto bättre slutresultat. Jag tvingades välja att programmet fick använda en och samma bild upp till 20 gånger för att det skulle gå ihop över huvid taget.

För dig som vill testa att göra egna heter programmet Andrea Mosaic och du kan göra i princip hur stora (print) eller små (skärm) mosaikbilder.

Tags: , , , ,