HDR

2012/07/22 - 5 minutes read

En fototeknik som jag ofta använder är sk. HDR som står för High Dynamic Range. Tekniken går ut på att få med alla detaljer, högdagar och lågdagar i en och samma bild och på så sätt skapa dramatiska bilder. Jag ska försöka förklara vad HDR är och hur jag tar HDR-bilder.

Varför HDR?

Om man tar ett enda foto kan man antigen få snygga högdagrar, snygga skuggor eller en kompromiss (som är den bästa möjliga balansen enligt kameran) av de båda. Det innebär att de mörka partierna och de ljusa partierna inte blir lika bra eller lika tydliga i en och samma bild. Med modern mjukvara kan man självklart redigera en bild till att bli mer eller mindre HDR men det vi tar upp här är vad jag vill kalla för äkta HDR.

HDR-tekniken innebär att man tar flera bilder av samma sak med olika inställningar så att varje enskild bild får snygga högdagrar, “mellanregister” respektive skuggor och därefter kombinerar man bilderna till en HDR-bild som alltså har ett större dynamiskt omfång.

Underexponering

Normalexponering

Överexponering

HDR (kombinerad bild)

Hur man fotograferar

Det vi behöver för att skapa en HDR-bild är alltså minst tre bilder där vi har en bild som är underexponerad, en normalexponerad och en överexponerad.

Om man, som jag, har en Gafflingsfunktion (Bracketing) i kameran så kan man ställa in så att kameran automatiskt tar tre bilder och ändrar slutartiden för varje bild.

Har man ingen gafflingsfunktion kan man använda ett stativ och försiktigt ändra slutartiden för varje ny bild (dock endast slutartiden)

Uppdatering: Man kan även fuska lite och få riktigt bra resultat ändå.

Underexponering

Först vill jag att molnen ska bli tydliga och att man ska se deras struktur och form. Därför måste jag underexponera bilden eftersom att himlen är så ljus. En underexponering innebär i det här fallet att de mörka partierna (Vagnen och “underredet”) blir mörka respektive helt svarta och man kan inte urskilja detaljerna i dem.

16mm –  f/3,5 – 1/2000 – ISO125

Normalexponering

Härnäst vill jag få fram detaljerna i de partierna som är vad jag vill kalla för “mellanregistret” – alltså allt som inte är mörkt eller ljust utan någonstans däremellan. Detta är en normalexponering enligt min kamera och här ser vi att vagnens träpanel ser rätt bra ut men att molnen börjar bli diffusa och går mer mot vitt samtidigt som underredet på vagnen tar form.

16mm – f/3,5 – 1/500 – ISO125

Överexponering

Den sista bilden är överexponerad för att få fram detaljerna i underredet. Himlen är nu helt vit utan någon kontrast och vagnen ser också väldigt blek ut.

16mm – f/3,5 – 1/125 – ISO125

HDR

Var och en för sig är ingen av dessa bilder speciellt bra och det är ju just därför vi kombinerar dem till en HDR-bild. Jag använder Adobe Lightroom och ett plugin som heter HDR Efex PRO för att kombinera bilderna och lägga till lite extra tryck i effekten. Såhär blir resultatet.

HDR

Tags: , , , , , , ,