HDR med bara en bild

2012/07/22 - 4 minutes read

Igår skrev jag om HDR och hur jag tar “äkta” HDR-bilder genom att låta kameran ta tre bilder med olika exponering och sedan sätta ihop dem till en.

Om man inte har en gafflingsfunktion på kameran eller försöker fånga en händelse som är så pass snabb att de tre bilderna skiljer sig markant kan man fuska lite men ändå få riktigt bra resultat.

HDR med en enda bild

Vi behöver fortfarande minst tre bilder med olika exponering för att få till en HDR-bild men om vi fotograferar i RAW så kan vi ju skapa tre sådana i datorn genom att justera upp respektive ned exponeringen.

  1. Ta en bild i RAW-format
  2. Skapa 2 virtuella kopior i Lightroom eller vanliga kopior i utforskaren
  3. Justera ned exponeringen på den ena i något (-2)
  4. Låt den normalexponerade bilden vara som den är
  5. Justera upp exponeringen på den tredje bilden (+2)

Du bör nu ha tre identiska kopior av din bild men med olika exponering.

Originalbild med EV-2

Originalbild

Originalbild med EV+2

Därefter sätter man ihop bilderna på samma sätt som för vanliga HDR-bilder. I Lightroom och med pluginet HDR Efex PRO måste jag själv tala om för pluginet vilken bild som är vilken och hur exponeringen skiljer sig men det är enda skillnaden.

Manuell inställning av skillnaden i exponering

 

Bättre än “äkta” HDR?

Det här med vad som blir bra, bättre och bäst avgör förstås betraktaren men rent fototekniskt blir HDR-bilder med denna metod något skarpare än om man tar “äkta” HDR-bilder. Anledningen till det är att man bara jobbar med en enda bild och oavsett om man lägger 100st sådana ovanpå varandra så kommer de inte skilja sig i annat än exponeringen som man själv ställer in. Om man använder gaffling eller tar bilderna manuellt kommer någonting oundvikligen ha rört på sig och det skapar lite oskärpa när man sätter ihop bilderna.

Om man däremot tittar på färger och djup så tycker jag att det är det tvärt om. Vid “äkta” HDR får du verkligen de olika exponeringarna på riktigt från källan så att säga. Så fort du ger dig på att justera exponeringen på datorn så är det mer eller mindre en kvalificerad gissning som mjukvaran gör och den kanske inte alltid återger allting såsom det verkligen såg ut.

I just det här fallet skiljer det sig inte speciellt mycket mellan de två metoderna. Inte så pass att man ser någon markant skillnad enligt mig i alla fall. Möjligtvis är färgerna lite dassigare på den högra som alltså är en “fusk” HDR.

HDR med tre enskilda exponeringar

HDR med tre kopior av samma bild

 

Tags: , , , , , ,