Gör din egen ministudio

2012/04/29 - 2 minutes read

Det finns lite olika sätt att ta schyssta produktfoton. Beroende på tycke, smak och objekt kan man lägga objekten på en svart filt, fotografera på en spegel eller på ett vitt papper. För att få en riktigt bra ljussättning och look på objekt som du fotograferar framifrån kan en ministudio vara svaret.

Du behöver

En egen ministudio bygger du snabbt och enkelt på ungefär 10 minuter. Allt du behöver är en kartong i önskvärd storlek (helst en kub), vitt smörgåspapper, tejp och ett ark vitt papper.

Klipp och klistra

Klipp bort ena sidan av kartongen så att den är helt öppen. Ställ kartongen med öppningen mot dig. Klipp ut så stora rutor som möjligt i “taket” och på kartongens väggar, tänk på att lämna tillräckligt mycket “ramverk” kvar så att lådan håller ihop. Täck rutorna med smörgåspapper och tejpa ihop alltihop.

Såhär gjorde jag med en pastakartong:

20120423-214447.jpg

Det sista du behöver göra är att sätta fast det vita pappersarket inuti kartongen. Lägg arket så att det löper mellan lådans golv och upp på lådans bortre vägg (om du har kartongens öppning vänd mot dig). Att arket inte har några vassa kanter eller vikningar utan bara är böjt upp mot väggen gör att dina foton får en helt vit och obruten bakgrund.

20120423-214454.jpg

Nu börjar det roliga

Sen är det bara att börja experimentera. Jag brukar ha en extern blixt som jag flyttar runt lite beroende på vad det är jag fotograferar. En schysst effekt, som knappt lämnar några skuggor är att hålla blixten så att den slår genom lådans tak. Ljuset blir mjukt och jämnt fördelat.

Här är några exempel på bilder jag har tagit med mina ministudios.

 

 

Tags: , , , ,