Experiment med stjärnor

2012/01/16 - 3 minutes read

bild 2Jag var tidigare aktiv medlem på 500px.com, en sida för fotografer som vill dela med sig av sina bilder. Det finns en användare där som tar fantastiska bilder på stjärnhimlen, kolla in detta: http://500px.com/photo/3875789. Jag är inte helt säker på exakt hur han gör, men jag tror att han ställer upp sin kamera med vidöppen slutare och liten bländare. Sedan är det bara att låta jorden snurra och göra jobbet. Självklart kör han väl ett par vändor i Photoshop när det är klart också.

Startrail-120109-3Jag har tänkt att ta liknande foton då jag tycker att de är så makalöst vackra men måste vänta lite tills jag kommer ut på landet. Att ta foton på stjärnhimlen inne i stan blir inte alls lika bra då det är så pass mycket störande belysning. Trots det har jag både gjort ett test från balkongen och stått och frusit på bryggareberget i min jakt på ett sådant foto. Jag använde inte heller samma metod som nämns ovan utan jag körde intervaller. På balkongen körde jag 1 foto var 90:e sekund där varje foto har en slutartid på 30 sekunder. Totalt blev det 40-80 bilder som jag satte ihop i ett program som heter Startrail. Som ni ser är spåren efter stjärnorna streckade och det är just pausen på 1min som skapar luckorna.

bild 3När jag var uppe på bryggareberget testade jag att ha lite kortare intervall mellan bilderna för att minska ned mellanrummen. Jag tankade även en app till telfonen som heter SkyView för att lokalisera polstjärnan så att jag skulle få den där snygga effekten av att alla stjärnor rör sig runt i en ring.

 

 

Jag var kall, trött och hungrig så jag pallade helt enkelt inte vänta speciellt länge. På 3 timmar fick jag två hyfsat bra bilder. Nästa gång ska jag klä mig bättre och bege mig ut på landet för att fota i totalt mörker. Tror det kommer bli så mycket bättre.

Startrail-120114_Sammansatt_01 Startrail-120114_Sammansatt_02

Tags: , , , , , , , , , , ,