Bildspel

2012/06/05 - 4 minutes read

Att göra bildspel för att visa upp för vänner och bekanta är jätteroligt och något jag själv gjort många gånger. Det traditionella bildspelet, där varje bild visas ett par sekunder och går vidare till nästa är enkelt och bra men jag tycker att man kan göra det snäppet roligare genom att lägga på lite musik och försöka berätta en historia kring exempelvis semesterbilderna.

Här kommer mina tips för hur du kan göra bildspel som är lite roligare att både dela med sig av och att titta på.

Använd ett videoredigeringsprogram

Jag kör Windows och Windows Movie Maker som enligt mig är ett utmärkt program för att göra bildspel. Jag rekommenderar, konstigt nog, den äldre versionen 2.6 som finns att ladda ned på Microsofts hemsida (http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=34)

“Windows Live Movie Maker” som följer med Windows 7 har jag inte förstått mig på. De har tagit bort en massa funktioner och låter dig inte redigera som du vill så av den enkla anledningen rekommenderar jag 2.6.

OBS! Tänk på att hela tiden spara ditt projekt, Movie Maker har en tendens att sluta fungera när du hanterar många bilder, speciellt stora sådana. Så spara ditt projekt med jämna mellanrum för att inte riskera att bli av med en massa jobb.

Lägg på musik

Musik är förstås en viktig del av ett bra bildspel, det skapar ju hela stämningen. Jag brukar försöka passa in bilderna så att övergångar och byten sker i takt till musiken, det blir mycket roligare att titta på bilderna då.

Variera dig

Använd inte samma sorts övergångar mellan varenda bild, variera dig lite så att det inte blir så tråkigt och förutsägbart. Personligen är jag inget fan av övergångar som exploderar eller snurrar fram. Jag använder nästan enbart övergångar som tonar in från en bild till en annan och lägger på en svepande eller zoomande effekt så att bilden får lite mer liv.

Använd alla typer av bilder

Det finns många olika tankar och idéer om hur bilder ska presenteras och även om man inte måste göra som alla andra gör och säger kan det vara bra att få ett par tankar om det också.

För att ta ett enkelt exempel så är det inte jättekul att titta på 40 bilder av den där jättefina stranden, som är tagna på avstånd för att få med allt i en och samma bild. Jag som tittar vill ju få en känsla av hur det kändes att vara där, inte hur det kändes att titta på allt som hände på avstånd. Därför är det viktigt att inkluera närgångna bilder, kanske på fötterna i sanden, vattenbrynet och bilder från olika vinklar så att jag får se och känna det du såg och kände.

Spara din video och dela

Sen är det bara till att spara ned videon och dela den. Här är ett exempel på ett bildspel som jag gjorde från vår tripp till Gotland, sommaren 2011.

Tags: , , , ,